Прочетете ощеПравителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от

...
 Прочетете ощеПравителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от
Коментари Харесай

Официално: Правителството отпуска по 1512 лева на пострадал от наводненията

 
Прочетете още
Правителството ще отпусне помощи в поддръжка на засегнатите от наводненията семейства. Министерството на труда и обществената политика сътвори организация още в границите на месеца потърпевшите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лева Сумата ще бъде отпусната незабавно след утвърждение на заявките на нуждаещите се от Агенцията за обществено подкрепяне, която ще спомага на жителите за попълване на документите. Паралелно с това, посредством Агенцията по заетостта, по поръчка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да оказват помощ с разчистване, извършване на покупки, съгласуваност на помощите и други належащи потребности на засегнатите. Още от началото на наводненията обществените служащи към Дирекции " Социално подкрепяне “ на МТСП започнаха визити в домовете на потърпевшите, с цел да създадат цялостна оценка на потребностите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били очевидци на наводнението. Всички потърпевши могат да потърсят безвъзмездна психосоциална поддръжка и на горещия телефон на БЧК 0800114 66.

135 000 литра питейна вода от Държавния запас към този момент стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията региони, които са с нарушено водоснабдяване. Правителството обезпечи 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават напъните по отводняване и разчистване на засегнатите региони.

В област Враца са потърпевши част от къщите в село Невянин. На място са екипите на районната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи. На близкото язовирно оборудване се прави изпускане на водите, като в последния час е регистриран застой в покачването на равнището на язовира. Правителството е в непрекъснат контакт с регионалния шеф на Враца и локалната власт.

В област София-град на терен работят 2 екипа от столична дирекция ПБЗН. Усилията са ориентирани към отводняване на частни домове в квартал – Нови Искър. По информация на „ Напоителни системи “ ЕАД –  клон „ София “, все още в язовир „ Искър “ има 12% свободен обем; язовир „ Панчарево “ е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда. Поради повишаване на равнището на река Яна - София, и река Елешница (Матица) - София област, като превантивна мярка ще бъдат построени насипи от чували. Създадена е нужната организация.

В област Монтана 3 екипа от районната дирекция ПБЗН отводняват изби и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрестанно наблюдаване на язовирите „ Клисурица “, „ Хр. Смирненски “ и „ Огоста “, благодарение на хидромодул при нужда се прави изпускане на водите.

В област Видин, след миналия през региона на гр. Дунавци мощен дъжд и преливане на река над дигата, на терен 3 екипа с 6 мотопомпи от РДПБЗН – Видин отводняват към 60 къщи и дворове.

66 военнослужещи от Сухопътните войски и през днешния ден оказват помощ на жителите на Берковица. С помощта на 10 профилирани машини те не престават да разчистват пътната и сериозната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Хиляди чували с пясък укрепват дигите на реката.

В цялостна готовност по отношение на наводненията в страната остават министър председателят, отрасловите министерства, регионалните шефове и локалните управляващи.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР